Yazılımcı İçin En İyi Motivasyon Teknikleri

Bir yazılımcının projesini geliştirirken yaşadığı engebeli süreçler aslında hayatın kendisine çok benzemektedir. Ancak gerçek hayatta da olduğu gibi başarılı olmanın en büyük anahtarı hırs, azim ve bunları destekleyen motivasyondur. Yazılımcıların çoğu özellikle büyük projelerde motivasyonunu kaybeder ve projeye devam edemezler. Hatta bazı yazılımcılar için bu depresyonik hal dahi alabilmektedir. Ancak merak etmeyin bunun çözümü var. Sizlere bu yazımda bir yazılımcının ihtiyacı olan motivasyon tekniklerinden kısaca bahsetmek istiyorum.

Motivasyon Nedir?

Sözlük anlamı olarak "Güdü veya motiv, bireyin hareket ve davranışlarını başlatan içsel güç." şeklinde tarif edilen motivasyon için işte tam olarak içimizdeki bu gücü açığa çıkarma yolu diyebiliriz. Çünkü herkes başarılı olabilir. Sadece bazıları vazgeçer. Neyse bu kadar özlü sözden sonra işinize yarayabilecek bazı motivasyon tekniklerinden bahsedelim. :)

Yazılımcı İçin En İyi Motivasyon Teknikleri

1. Hırslı olun

Bu teknik agresif olmakla birlikte içinizdeki gizli gücü, çalışma arzusunu en iyi tetikleyen rekabetçi bir yöntemdir. Özellikle etrafınızdaki başarılı yazılımcı çalışma arkadaşlarınıza veya program yazmasa dahi tanıdığınız veya tanımadığınız kişilere bakarak onların başarılı olmalarına ve sizin de onlar gibi olabileceğinize odaklanmanız içinizdeki hırs güdüsünü açığa çıkaracak ve sizi harekete geçirecektir. Unutmayın hırs aynı adrenalin gibi tetiklenmesi gereken bir güdüdür.

2. Ucundan başarmanın tadına bakın

Program geliştirmenin bir sanat eseri, resim veya ürün ortaya koymak, yaratmaktan farkı yoktur. Nasıl bir ressam sanat eserini bitirince bundan haz alıyor ve kendini iyi hissediyorsa, yazılımcılar da başarılı şekilde tamamladıkları projelerden sonra aynı duyguları paylaşırlar. Ancak Bunun için uzun süre beklemenize hiç gerek yok. 

Motivasyonunuzu kaybettiğinizde kendinize çok küçük çaplı projeler belirleyin ve onları tamamlayarak aynı sabah içilen türk kahvesi gibi başarmanın tadına ucundan bakın. Veya HackerRank, CheckiO veya Coderbyte gibi algoritmaya dayalı, oyunsallaştırılmış problem çözme sitelerinde kendinize bir algoritma seçin ve çözün. Bu da size başarmanın tadını baktıracaktır.

3. Hedef koyun ve plan yapın

Mutlaka ne yaptığınızın ve yapacağınızın farkında olun. Bunun için önünüzü görebileceğiniz bir planınız, hedefiniz olmalı. Kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli bir plan hazırlayın ve uygulamaya koyulun. Bu size adımlarınızda eşlik edecek bir yoldaş olacaktır.

4. İyi uyuyun

Yazılımcılar zeka, mantık ve becerilerini oldukça fazla kullandıkları için ayık olmalarına ve uykularını iyi almış olmaya ihtiyaç duyarlar. Bunun için en ideal saatler gece 23:00'da uyuyup, sabah 06:00'da veya en geç 07:00'de kalkmaktır.

Yazılımcı İçin En İyi Motivasyon Teknikleri

5. Spor yapın

Yazılımcılar her ne kadar beyinlerini kullanıyor olsalar da, vücudun bir kas bütünü olduğunu unutmayın. Gerek kafa dağıtma, gerek ise hormonsal ihtiyaçlarımızı alma açısından düzenli spor sizi zihinde tutacak ve motivasyonunuza katkı sağlayacaktır.

6. Çok ara vermeyin

En çok hata yapılan hususlardan birisi olan mola, yazılımcıların motivasyonlarını kaybetmelerindeki en önemli etkenlerin başlarında gelmektedir. Bu sebeple uzun süreli mola vermeyin ki motivasyonunuz dağılmasın.

7. Sürekli konunun içinde kalın

Yazılımcı olarak sürekli yeni teknolojiler öğrenmek zorundasınız. Bu sizin ana besin kaynağınız. Bu sebeple her gün kendinize belirli bir süre ayırarak, proje yapmıyor olsanız bile yazılım ile alakalı makaleler okuyarak zaman geçirin.

En önemlisi ise kendinize inanın. Gerçekten başarabilirsiniz!

Paylaş

Yeni Blog Yazılarımdan Haberdar Olun

Yeni yazılarımdan anında haberdar olmak için email listeme abone olun. Size spam göndermeyeceğime söz veriyorum!