SEO Nedir? 2022 Yılında Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Web sitesi geliştiren programcıların ilgilenmesi gereken birçok konu bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerinin başında da SEO gelmektedir. 

SEO Nedir?

SEO, İngilizce adıyla "Search Engine Optimization" olarak bilinir ve dilimize Arama Motoru Optimizasyonu şeklinde çevrilmektedir. Bir web sitesinin hedeflediği kullanıcılar tarafından bulunabilmesi için ya o kullanıcının alan adını bilmesi gerekir ya da arama motorunda aradığında web sitesini görmesi gerekmektedir. İşte bu noktada milyonlarca web sitesinin bulunduğu arama motorlarında görünebilirliği arttırma işlemlerine SEO denilmektedir.

SEO Nedir? 2022 Yılında Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Geçmişte SEO Nasıl Yapılırdı?

Önceleri arama motoru optimizasyonu için hedeflenen kelimeleri belirlemek, <title>, <description> ve <keywords> etiketlerine eklemek ve o kelimeleri içeriklerde etiket halinde sık kullanmak bile yeterliydi. Altında, üstünde yüzlerce etiket olan web sitelerini hatırlıyorum. :)

Sonraları alanadındaki içerik bağlantılarında permalink kullanımı ve benzer konulardaki popüler sitelerden bağlantı alma yöntemlerinin etkisi ortaya çıktı ve "backlink building" kavramı böylece hayatımıza girmiş oldu. Ancak bu da zıvanadan çıkarak milyonlarca dolarlık bir pazar haline geldi. Daha sonra site içi bağlantılarının, sitemap, robots.txt ve canonical, open graphtwitteralternate gibi meta etiketlerinin ve hatta sitenin açılış hızının dahi etkisi arttırıldı. Sosyal medya da yaygınlaştıkça her şey değişmeye, rekabet arttıkça da arama motorları PageRank gibi puanlama kriterlerine yeni etken algoritmalar eklemeye başladılar ve işler zorlaşmaya başladı.

Günümüzde SEO Nasıl Yapılır?

Günümüzde teknoloji çok değişti. Artık web sitelerine giren kullanıcıların kullandığı kaynakların büyük çoğunluğunu bilgisayarlar oluşturmuyor. Web sitelerine girişlerde akıllı telefon olarak adlandırılan mobil cihaz kullanım oranları normal şartlarda %60'ların üstünde bulunuyor ki bu önemsenecek seviyede bir oran. Bu değişim arama motorlarının sıralandırma puanlama sistemlerinde yeniliğe gitmelerine sebep oldu. Eskiden etkili olan yöntemler artık işe yaramıyorlar. Bunlar neler mi?

Artık Geçerli Olmayan veya Etkisi Azalan SEO İşlemleri

1. Keywords Etiketi Kullanımı

Günümüzde <keywords> etiketinin SEO için hiçbir etkisi yok.

2. Description Etiketi Kullanımı

Artık <desctiption> etiketi de eskisi gibi etkili değil. Arama motorları artık içeriğe ağırlık veriyor ve otomatik olarak içeriğin ilgili kısmını arama motorlarında açıklama metni olarak gösteriyorlar.

3. Backlink Oluşturma

Başka websitelerinden kendi sitenize bağlantı ekleme yöntemi de artık etkisi azaltılan ve hatta doğru yapılmadığı takdirde ters tepki dahi verebilen yöntemler arasında.

4. Site İçi Etiket Kullanımı

Artık site içeriğinde öne çıkarmak istediğiniz kelimeyi 100'lerce kez tekrar etmek işe yaramıyor. Hatta çok kullanım yazının arama motoru algoritmasını kandırma teşebbüsü olarak etiketlenmesine yol açabiliyor.

Aslına bakarsanız arama motoru optimizasyonu için eskiden geçerli olan neredeyse her şey değişti. Yeni dönemin adı "Yapay Zeka" olarak adlandırılabilir.

Günümüzde Geçerli Olan SEO Yöntemleri

SEO Mobil Uyumluluk

1. Mobil Uyumluluk:

Öncelikle web siteleri mobil uyumlu olmalı. Bu günümüzde bir web sitesinde olması gereken en önemli özelliklerin başında geliyor. Bu konuda daha evvel paylaştığım "Django Web Sitesini Progressive Web App (PWA)'e / Progresif Web Uygulamasına Dönüştürme Nasıl Yapılır?" konulu yazım ilginizi çekebilir.

2. SSL Sertifikası

Arama motorları için sitenin, daha doğrusu alan adının güvenilir olarak etiketlenmesi önem arz ediyor. Bunun için SSL sertifikası alınması gerekiyor. Bu konuda sizlerle paylaştığım "Web Sitesine Let’s Encrypt ile Ücretsiz SSL Sertifikası Kurulumu" konulu yazım ilginizi çekebilr.

3. İÇERİK

Arama motorları için en önemli optimizasyon etkisi orijinal içerikten geliyor. Yapay zekaya sahip bu algoritmalar, sitenin içeriğini anlayabiliyorlar ve değerlendirip listelerde yukarı çıkmasını sağlayabiliyorlar. 2022 yılında SEO çalışması yapmak isteyen bir ajansın dikkat etmesi gereken en önemli hatta tek önemli konu içerik. Stabil aralıklarla güncel ve orijinal içerik yayınlayan bir web sitesi için organik trafik artışı kaçınılmazdır.

Arama motorlarını kandırmaya çalışmayın. Kendinizi kandırırsınız! Ne kadar faydalı ve orijinal içeriğe sahipseniz, arama motorları algoritması da bunu o kadar el üstünde tutacaktır. Gerçek kullanıcılar gibi.

Paylaş

Yeni Blog Yazılarımdan Haberdar Olun

Yeni yazılarımdan anında haberdar olmak için email listeme abone olun. Size spam göndermeyeceğime söz veriyorum!