2023 Yılında Python İçin En İyi IDE (Geliştirme Ortamı, Editör) Hangisi? PyCharm mı Visual Studio Code mu?

Geliştiricilerin hayatlarındaki en önemli araçların başında gelen şey şüphesiz çalışma ortamlarıdır. Bir programcı için ise bu ortam bilgisayar masasından çok, bilgisayarın içinde yazılım yazmak için kullandığı IDE (Tümleşik Geliştirme Ortamı), diğer bir deyişle editör olarak tanımlanabilir. Bundan sonra IDE tabirini kullanacağım.

Her programlama dili için bir IDE bulunur ve bu IDE'lerin çoğu birçok dile destek verirler. Ancak seçenekler arttıkça, programcıların karar vermesi de hayli güç olmaya başlar. Python geliştiricileri için de durum aynıdır. Gelin birlikte bu sorunu kökünden çözelim.

2023 Yılındaki Güncel Python IDE'ler (Alfabetik olarak)

1. Atom
2. IDLE
3. Jupyter
4. PyCharm
5. Pydev (Eclipse)
6. Spyder
7. Sublime Text
8. Visual Studio Code

2023 Python İçin En İyi IDE Hangisi?

Atom

Python En iyi IDE - Atom

İşletim Sistemi: Linux, Windows, macOS

Fiyat: Ücretsiz, Açık kaynak

İlk Çıkış Tarihi: 2014

GitHub tarafından geliştirilen Atom, elektron programlama dili ile geliştirilen çok yönlü bir açık kaynaklı metin editörüdür

Artıları: Atom'un en büyük artılarından biri kısmen özelleştirilebilir ve basit bir arayüze sahip olmasıdır. Yerleşik olarak Git ve GitHub entegrasyonuna sahiptir.

Eksileri: Dezavantajlar arasında en önemlisi büyük bellek ayak izi ve aşırı RAM tüketimidir. Büyük kod dosyalarını işlemek için uygun değildir.

IDLE

Python En iyi IDE - idle

İşletim Sistemi: Linux, Windows, macOS

Fiyat: Ücretsiz

İlk Çıkış Tarihi: 1998

IDLE, Python’un dahili geliştirme ortamıdır. Bu bile bu editörün dikkate alınması için yeterli bir sebeptir. Python'da kodlanmıştır ve arayüzünü çizmek için Tkinter araç setini kullanır.

Artıları: Çok sade bir arayüze sahiptir. Hala en iyi IDE'ler arasındadır. Yeni başlayanlar için bir Python IDE olarak düşünülebilir, ancak daha deneyimli programcılar da kullanmaktadır. Kodda tek adımlı geçişe izin veren mükemmel bir hata ayıklayıcıya sahiptir. Python ile bütünleşik gelmektedir. Oldukça hafif bir uygulama olduğundan her bilgisayarda çalışabilir.

Eksileri: Herhangi bir proje yönetim altyapısına sahip değildir. Ancak projeniz yalnızca bir avuç dosya gerektiriyorsa bu bir sorun değildir. 

Jupyter

Python En iyi IDE - Jupyter

İşletim Sistemi: Linux, Windows, macOS, bulut tabanlı çalışma

Fiyat: Ücretsiz, Açık kaynak

İlk Çıkış Tarihi: 2014

Jupyter ismi, veri bilimi için açık kaynaklı diller olan Julia, Python ve R programlama dillerinin kısaltmasından oluşur. Buradan da anlaşılacağı üzere veri bilimi (data science) konusuna odaklanmış bir geliştirme ortamıdır ve bu konuda oldukça kullanışlı araçlar sunar.

Artıları: Jupyter Notebook, gerçek zamanlı kodlama ile denklemler, görselleştirmeler ve anlatı metni içeren belgeler oluşturmaya ve paylaşmaya izin verir. Veri temizleme, dönüştürme ve görselleştirme, sayısal simülasyon, istatistiksel modelleme, makine öğrenimi ve daha birçok veri bilimi alanında pratik dahili araçlara sahiptir.

Jupyter Notebook yalnızca bir IDE değildir, aynı zamanda bir eğitim aracı olarak, sunumlar için ve hatta blog yazmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Eksileri: Sürüm kontrolü, linterler ve otomatik testler en büyük eksikliklerindendir. Gelişmiş IDE'lerdeki kadar ileri düzey otomatik kod tamamlaması yoktur. Bazıları tarafından eksi olarak görülmeyebilir ancak tarayıcı tabanlıdır.

PyCharm

Python En iyi IDE - PyCharm

İşletim Sistemi: Linux, Windows, macOS

Fiyat: Ücretsiz (Topluluk Sürümü), Ücretli (199$)

İlk Çıkış Tarihi: 2010

JetBrains tarafından geliştirilen PyCharm, hızlı düzeltmelere olanak tanıyan üretkenlik araçlarıyla ve gelişmiş özellikleriyle öne çıkıyor. Topluluk (community) versiyonu ve Eğitim (Edu) versiyonu ücretsiz olarak sunuluyor. 

Artıları: PyCharm'ın en büyük avantajı aktif topluluk desteği ve Python programlama dili için özel olarak geliştirilmiş olmasıdır. Bu sayede bir Python geliştiricinin ihtiyacı olan tüm altyapı hazır gelmektedir. PyCharm'ın, otomatik kod tamamlama asistanı, gerçek zamanlı kod doğrulama ve sözdizimi vurgulama, herhangi bir harici gereksinim olmadan Python kodunda düzenleme ve hata ayıklama yapabilme, versiyon kontrolü, proje yönetimi, dahili veri tabanı araçları gibi birçok özelliği vardır. Web geliştirme araçları harikadır. Bunlar dışında Jupyter Notebook gibi bilimsel araçlara erişim imkanı da sunar. Popülerliğinden dolayı devasa eklenti desteği vardır.

Ücretsiz Topluluk versiyonunda bazı kısıtlamalar olsada, eklentilerle bunlar giderilebilmektedir. Yine ücretsiz olan Eğitim versiyonu ise tüm özelliklere sahiptir.

Eksileri: İlk açılış yüklemesi biraz yavaştır. Gelişmiş özelliklerinden dolayı ayarlamalar biraz karışık gelebilir.

Pydev (Eclipse)

Python En iyi IDE - Pydev (eclipse)

İşletim Sistemi: Linux, Windows, macOS

Fiyat: Ücretsiz, Açık kaynak

İlk Çıkış Tarihi: 2003

Eclipse, aslen Java'da programlama için tasarlanmış geliştirme ortamıdır. Pydev eklentisi ile Python programlama diliyle birlikte kullanılabilir. LiClipse ile diğer dilleri de destekler.

Artıları: Kod tamamlama ve analizine izin veren gelişmiş özellikleri vardır. Ayrıca hata ayıklama, etkileşimli konsol ve temel sözdizimi vurgulama gibi daha birçok özellik sunar.

Eksileri: En büyük dezavantajı, kullanıcı arayüzünün çok zenginleştirici olmaması, oldukça eski tarzda ve karışık olmasıdır.

Spyder

Python En iyi IDE - Spyder

İşletim Sistemi: Linux, Windows, macOS

Fiyat: Ücretsiz, Açık kaynak

İlk Çıkış Tarihi: 2009

İlk çıkış adı Pydee olan Spyder, Python topluluğu tarafından 2012'den beri desteklenmektedir. Genel olarak gelişmiş IDE'ler kategorisindedir.

Artıları: Spyder’ın temel özellikleri arasında sözdizimi vurgulama ve otomatik tamamlama bulunur. Jupyter Notebook ve PyCharm'daki gibi birçok veri bilimi ve bilimsel kütüphaneler dahili olarak gelir. Gelişmiş analiz, düzenleme, hata ayıklama, etkileşimli yürütme ve derinlemesine inceleme gibi özelliklerinin yanısıra, bilimsel veri görselleştirme imkanı da sunar.

Eksileri: Yürütme ve isteğe bağlı bağımlılıklar bazı programcıların hoşuna gitmeyebilir. Yeni başlayanlar için biraz karışık gelebilir.

Sublime Text

Python En iyi IDE - Sublime Text

İşletim Sistemi: Linux, Windows, OS X

Fiyat: Ücretli (80$)

İlk Çıkış Tarihi: 2008

Başlangıçta Vim için bir uzantı olarak tasarlanan Sublime Text, hem C ++ hem de Python'da kodlanmış genel bir metin editörüdür. 2.0 sürümünün yayınlanmasından bu yana, bu yazılım 44 programlama dilini desteklemektedir.

Artıları: En büyük artısı şüphesiz "metin editörü olmasından dolayı" çok ama çok hafif ve hızlı olmasıdır. En eski bilgisayarlarda dahi çalışabilir. 

Eksileri: En büyük eksisi, piyasada Atom ve Brackets gibi güçlü ücretsiz rakipleri varken 80$ ücretinin olmasıdır.

Visual Studio Code

Python En iyi IDE - Visual Studio Code

İşletim Sistemi: Linux, Windows, macOS

Fiyat: Ücretsiz, Açık kaynak

İlk Çıkış Tarihi: 2015

Microsoft tarafından geliştirilen Visual Studio Code, son yayınlanan Stackoverflow istatistiğine göre en çok tercih edilen genel kullanım IDE'sidir. Eklentilerle çoğu dili desteklemektedir.

Artıları: Dahili hata ayıklama, otomatik kod tamamlama, söz dizimi vurgulama, veri tabanı yönetimi ve çok sayıda eklentileriyle daha bir çok IDE özelliklerine sahip olabilmektedir. Ayarları oldukça geniş ve esnek yapılandırılabilmektedir. 

Eksileri: VS Code, büyük kod dosyalarını işlemek için uygun değildir. 


SONUÇ: Sizin için 2 tanesi metin editörü 6 tanesi IDE olmak üzere 8 farklı popüler kod editörünü artıları ve eksileriyle ele alarak inceledim. Merak etmeyin, birçok kişinin yaptığı gibi sonuç kısmını karar vermeden bırakmayacağım :)

Eğer veri bilimi ve genel olarak bilimsel çalışmalarla uğraşıyorsanız size tavsiyem Jupyter Notebook veya tarayıcı tabanlı değil de tam bir uygulama kullanmak istiyorsanız Spyder doğru seçim olacaktır.

Veri Bilimi İçin En İyi IDE: Spyder

Eğer Python geliştirici iseniz ve arada diğer dilleri de kullanıyorsanız, sizin her alanda tam donanımlı bir Python geliştiricisi olarak ihtiyaçlarınızı karşılayacak en iyi IDE PyCharm olacaktır. 

Genel Programlama ve Python İçin En İyi IDE: PyCharm

Paylaş

Yeni Blog Yazılarımdan Haberdar Olun

Yeni yazılarımdan anında haberdar olmak için email listeme abone olun. Size spam göndermeyeceğime söz veriyorum!